Edukacija i podrška za roditeljstvo bez stresa

Prva Pedijatrija je u subotu 11. maja održala još jednu uspešnu Radionicu za buduće roditelje, sada već tradicionalni događaj koji pruža neprocenjive informacije i podršku budućim roditeljima, kako bi  prvi dani s bebom bili što bezbrižniji i ugodniji. Cilj ove radionice bio je da edukuje i pripremi roditelje za dolazak bebe, omogućavajući im tako da se osećaju samouvereno i spremno za novu ulogu. Predavači su bili eminentni specijalisti pedijatrije, kao i pedijatrijske sestre sa višegodišnjim iskustvom. Radionicu za buduće roditelje su vodile:

  • dr Ankica Trajković
  • dr Jelena Trkulja
  • dr Nela Živković
  • dr Aleksandra Dobrosavljević
  • dr Ana Lazarević
  • dr Maja Stojiljković
  • patronažna sestra Ninosllava Bošković
  • psiholog Ana Milenković

Teme radionice

Na radionici su se obrađivale raznovrsne zdravstvene teme, kao što je stanje majki nakon porođaja, tehnike dojenja, pravilna prehrana bebe, kao i kako se nositi s grčevima i osigurati miran san za bebu. Posebnu vrednost donosile su praktične demonstracije pedijatrijskih sestara o pravilnoj obradi pupka, kupanju i nezi novorođenčeta.

Psihološka podrška takođe je bila ključna tema radionice, gdje je psiholog Prve pedijatrije dao važne savete o prvim danima roditeljstva i naglasio važnost podrške za buduće mame.

Dojenje, prehrana, spavanje, nega deteta, te briga o majci i detetu su bile neke od najvažnijih tema koje su obuhvaćene tokom radionice. Kroz stručno vođene diskusije i praktične demonstracije, budući roditelji su dobili korisne informacije i savete koji će im olakšati prve dane s bebom. Roditelji su dobili detaljna uputstva i za situacije ako nešto ne ide po planu, kao i savete kada se treba neizostavno javiti pedijatru.

Razbijanje zabluda

Sve bake imaju neka svoja viđenja kako se treba čuvati beba i buduće mame će sigurno biti u situaciji da moraju da razbijaju stare zablude. Zato je jedna od važnih uloga radionice bila identifikacija i razbijanje starih zabluda o nezi deteta. Pedijatri su s naglaskom na preporuke i savete stručnjaka pomogli budućim roditeljima da razlikuju mitove od istine, osiguravajući tako pravilnu negu i brigu o detetu.

Atmosfera podrške na radionici

Atmosfera na radionici bila je izuzetno prijatna, a pedijatri su strpljivo odgovarali na pitanja i pružali dodatne informacije, što je rezultiralo da je događaj trajao znatno duže od planiranog vremena. Pokloni naših sponzora dodatno su obogatili iskustvo, ostavljajući pozitivan utisak na sve prisutne. Sve učesnice radionice dobile su vaučere za besplatnu posetu patronažne sestre kako bi prvih dana po izlasku iz porodilišta dobile maksimalnu pomoć oko nege, kupanja i obrade pupka novorođenčeta.

Vidimo se opet!

Radionica za buduće roditelje u Prvoj pedijatriji predstavlja neprocenjiv resurs u pripremi budućih roditelja za izazove roditeljstva. Kroz edukaciju, podršku i praktične savete, ova radionica doprinosi smanjenju stresa i povećanju samopouzdanja kod budućih roditelja, čime osigurava da prvi dani s bebom budu ispunjeni radošću i sigurnošću. Veliko interesovanje za ovakve događaje još jednom nam je potvrdilo da su ovakva sastajanja korisna i neophodna, i zato već uskoro možete očekivati novi datum. Vidimo se!