Uspešna Radionica za buduće roditelje u Prvoj pedijatriji: priprema za prve dane bebe

Prva Pedijatrija je u subotu 11. maja održala još jednu uspešnu Radionicu za buduće roditelje, sada već tradicionalni događaj koji pruža neprocenjive informacije i podršku budućim roditeljima, kako bi prvi dani s bebom bili što bezbrižniji i ugodniji. Cilj ove radionice bio je da edukuje i pripremi roditelje za dolazak bebe, omogućavajući im tako da se osećaju samouvereno i spremno za novu ulogu. Predavači su bili eminentni specijalisti pedijatrije, kao i pedijatrijske sestre sa višegodišnjim iskustvom.

0 Comments

URINARNA INFEKCIJA KOD DECE

Infekcije urinarnog trakta mogu se javiti kod dece svih uzrasta i zahvatiti različite delove urinarnog sistema. Većina urinarnih infekcija je izazvana bakterijama koje čine normalnu floru creva (Ešerihija koli, Enterobakter, Klebsijela, Proteus).Ove bakterije su normalni stanovnici creva, ali ako se nađu u urinarnim putevima izazivaju infekciju.

0 Comments

Atopijski dermatitits ili ekcem

Atopijski dermatitis, ili ekcem, kako se češće naziva, alergijska je upala kože, koja u dečijem uzrastu predstavlja najučestalije kožno oboljenje. Tipičan period javljanja je prva godina života. U nekih 50% slučajeva prolazi do pete godine života, mada nekad može trajati i znatno duže. Tegobe su hroničnog karaktera, a manifestuju se sledećim simptomima: crvenilo, suva, gruba koža povremeno sa pojavom plikova, svrab. Nakon pucanja plikova nastaju ragade, a njihovim zasušivanjem stvaraju se kraste. Sve vreme je prisutan jak svrab, tako da se dete češe i dodatno pravi ekskorijacije, a nije retka ni sekundarna bakterijska infekcija.

0 Comments