Atopijski dermatitis, ili ekcem, kako se češće naziva, alergijska je upala kože, koja u dečijem uzrastu predstavlja najučestalije kožno oboljenje. Tipičan period javljanja je prva godina života. U nekih 50% slučajeva prolazi do pete godine života, mada nekad može trajati i znatno duže. Tegobe su hroničnog karaktera, a manifestuju se sledećim simptomima: crvenilo, suva, gruba koža povremeno sa pojavom plikova, svrab.  Nakon pucanja plikova nastaju ragade, a njihovim zasušivanjem stvaraju se kraste. Sve vreme je prisutan jak svrab, tako da se dete češe i dodatno pravi ekskorijacije, a nije retka ni sekundarna bakterijska infekcija.

Uzrok nastanka ekcema

Uzrok nastanka ekcema je često nepoznat, ali nasledni fakto, tj. genetska predispozicija, izmenjen imuni odgovor i promene u epigenomu zbog uticaja okidača iz spoljašnje sredine, mogu zajedno inicirati ovu hroničnu upalu kože. Uticaji spoljašnje sredine su: smanjen nivo izlaganja mikrobima i bakterijskim produktima (kao rezultat urbanog načina života, izlaganje nutritivnim alergenima, promene u ishrani, gojaznost).

Ključnu ulogu u razvoju ekcema imaju svi faktori koji kompromituju funkciju kože kao barijere i povećavaju gubitak vode što se često vidi u prva dva meseca života i predstavlja prediktivni faktor za razvoj ekcema. U suštini, defekt kožne barijere može ubrzati ulaz alergena i uticati na devijaciju imunološkog odgovora.

Ekcem se javlja veoma često posebno u poslednje tri decenije kako su alergijske bolesti u dramatičnom porastu; oko 15-20% dece boluje od ekcema. Značajno je da ekcem često predstavlja početak alergijskog puta ili marša i da deca sa ekcemom imaju veću mogućnost da obole i od drugih alergijskih bolesti-astma, alergijski rinitis, polen-hrana sindrom, a nutritivna alergija se javlja često paralelno sa ekcemom. Treba napomenuti da ekcem nije zarazna bolest i da se pravilnom negom i brigom može kontrolisati.

Kako se ekcem pojavljuje?

Prva pojava ekcema je najčešće na obrazima, a kasnije se javlja u pregibima sa unutrašnje strane ekstremiteta, ali i na drugim delovima tela. Svrab je bitan simptom kod pojave i razvoja kliničke slike ekcema, pojačava se noću i u toplim prostorijama, ili kada se dete pretopli oblačenjem. Nakon prerastanja ekcema ipak ostaje suva, perutava i osetljiva koža i u starijem uzrastu.

Ekcem se pogoršava češanjem, ali i kontaktom sa hemikalijama (sapuni, veštačke boje, mirisi, osveživači, pesak, sintetička i vunena odeća).

Kako se ekcem leči?

Trenutno izlečenje ekcema je nemoguće! Ali lečenje je moguće, kao i kontrolisanje simptoma:

  1. Kontrola češanja-antihistaminici uz ostale preventivne mere;
  2. Izbegavanje okidača (mirisi, sapuni, parfemisane kupke, izlaganje prašini i ostalim alergenima, nutritivni alergeni);
  3. Korišćenje neutralnih i odgovarajućih kupki hipoalergenog sastava;
  4. Zaštita kože deteta nakon kupanja neutralnim hipoalergenim kremama, losionima i uljima.

Pored opštih, napred pomenutih mera, uvek treba težiti ka personalizovanom pristupu i za svako dete sa ekcemom pronaći adekvatan terapijski okvir.

Piše: prim. dr sci. med. Mirjana Živanović